Co z tą Octavią ?? (OIII, Tour II FL...)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • reno
    Classic
    • 2012
    • 2

no zajebiście wygląda jaki koszt ci wyszedl? ja tam widze u ciebei lampy soczewkowe jako kolejny mod
  • kopytqo
    Classic
    • 2010
    • 5

Zafascynowany nowym Tourem, zacząłem mocno się zastanawiać czym jeszcze Skoda zamierza nas zaskoczyć w przyszłości.

Przyznam szczerze, że nie wierzyłem w reanimacje O II z przed FL'u... a tu jednak.

Ale wracając do głównego tematu. Mam takie iście szatańskie przeczucie, że obecny nowy tour wkrótce przejdzie FL, czyli po prostu aktualna OII FL bedzie tourem II FL, a O II zostanie zastąpiona “trójką”, I to może w przyszłym roku ??? kto wie ? Dla mnie jako klienta obecna propozycja w postaci Toura II nie ma konkurencji, tyle że dla Skody to kanibalizowanie zysków ze sprzedaży OIIFL – takie przelewanie z jednej menzurki do drugiej. Ani udziału w rynku nie zwiększą, ani tym bardziej wyników sprzedaży OII nie poprawią...

Po prostu, na chłopski rozum, za mała jest różnica techniczna pomiędzy tourem a OII, żeby to mogło trwać dłużej w niezmienionej postaci (cenowa zaś całkiem zacna). OI musieli wycofać, a OIII im się ślizgnęła/VW storpedował/... itp itd, więc ratują się takim tymczasowym rozwiązaniem.

Co wy na to ??
    Ciekaw jestem jakie Wy macie zdanie w tym temacie.

Komentarz

• marektbg
      Elegance
      • 2010
      • 861

Moim zdaniem wejdzie O3, a Tourem będzie właśnie O2 Tour - wtedy rozróżnienie wersji będzie bardzie wyraźne niż teraz. Dziwne byłoby wskrzeszanie O2 do Toura żeby nie długo potem robić Tourem O2FL

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Moim zdaniem wsadza diesla do Toura... I to pewnie w połowie 2011r lub nawet wczesniej.Bo w sumie ten tour nie ma żadnego sensownego silnika.Bo wkladane 1.4 i 1.6 byly fajne ale 15 lat temu Rynek czeka na jakis sensowny silnik i VW go da.

Komentarz

• Tichy
          Rider
          • 2010
          • 544

Ogólnie Skoda jest jedną z niewielu marek, która nie próbuje za wszelką cenę co roku zaskakiwać nową wersją. Bazuje na sprawdzonych technologiach grupy, na czym często wygrywa. Także OTII według mnie zagości na dość długo na rynku, może z niewielkimi modyfikacjami wnętrza i nowymi silnikami. Octavia może natomiast niedługo pojawić się w trzeciej osłonie - choć też nie podejrzewałbym jakiś drastycznych zmian - to nie w stylu Skody...

Komentarz

• loyd
            RS
            • 2010
            • 2342

Zamieszczone przez kopytqo
            O II zostanie zastąpiona “trójką”, I to może w przyszłym roku ??? kto wie ?
            Nowa Octa będzie w 2013 r, (rok po tym jak pokaże się srolf VII).

Komentarz

• shok
              RS
              • 2009
              • 2070
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

A nie zrobia z niego FL bo ma byc tani

Komentarz

• Tichy
                Rider
                • 2010
                • 544

Zamieszczone przez shok
                Moim zdaniem wsadza diesla do Toura... I to pewnie w połowie 2011r lub nawet wczesniej.Bo w sumie ten tour nie ma żadnego sensownego silnika.Bo wkladane 1.4 i 1.6 byly fajne ale 15 lat temu Rynek czeka na jakis sensowny silnik i VW go da.
                To będzie zależało od sprzedaży. Patrząc na forum, to zainteresowanie OTII jest spore i to w obydwu wariantach silnikowych. Z dieslem może być problem, bo to dość mocno przedroży - bardziej bym się skłaniał do promocji na instalacje gazowe lub fabrycznych wersji PB+LPG.

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Zamieszczone przez kopytqo
                  I to może w przyszłym roku ???
                  Z tego cowiem z pewnych źródeł ( te źródła mówiły już ponad rok temu o tym, że O II z przed liftu stanie się nową O II tour) O III przewidywana jest na 2012 r.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• loyd
                    RS
                    • 2010
                    • 2342

Zamieszczone przez Big
                    O III przewidywana jest na 2012 r.
                    Niemożliwe. W 2012 ma być srolf 7 a octa zawsze pojawia się rok po srolfie.

Komentarz

• kopytqo
                      Classic
                      • 2010
                      • 5

hm... Ale zobaczcie formy i linie produkcyjne do OIIFL są (nic odkrywczego ;-) ), więc co za problem tłuc dalej OIIFL jako Tour II FL, po wprowadzeniu OIII, "chłit mketingody" aż się prosi. Zawsze to "nowość" by była i okazja do wyciągnięcia kliku złociszy więcej od klienta.

Komentarz

• Skfarek
                        RS
                        • 2010
                        • 4795
                        • Octavia I (1U2)
                        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Tichy, problem raczej w tym że Tour z Dieslem robiłby zbyt dużą konkurencje dla obecnej O2FL dlatego podejrzewam pojawi się dopiero po wejściu O3.
                        Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                        6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                        Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• janek11
                          Ambiente
                          • 2010
                          • 150

Ja słyszałem nawet oficjalnie (tzn. gdzieś w mediach), że po wprowadzeniu OIII Tour ma przejść lifting i ma być to OII FL - to zresztą byłoby zrozumiałe. Bez sensu wyrzucać linie produkcyjne do dobrego auta a zostawiać stare... Przecież O I Tour też przechodził FL.

Komentarz

• LUKI
                            RS
                            • 2005
                            • 5776

znalazłem przed chwilą fotki Octavii III, rok 2013

całkiem całkiem się prezenci! 8)
                            kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• blackrs
                              RS
                              • 2008
                              • 4826
                              • Superb II combi (3T5)
                              • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

te fotki to juz od roku kraza i były juz na tym forum nie dublujcie tematów i nie zakladajcie nowych tylko kontynuujcie stare bo w ogóle się śmietnik zrobi na forum
                              BYŁA o1 rs
                              BYŁA o2 1.6
                              JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• LUKI
                                RS
                                • 2005
                                • 5776

blackrs, w ogóle nie rób scen heh
                                kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

Komentarz

• k.julian
                                  Drive
                                  • 2010
                                  • 69

Zamieszczone przez blackrs
                                  wogule
                                  co to są wogule? jakieś zwierzątka?
                                  Aktualnie Felicja 1.3,
                                  Nowa Octavia Tour 1.4 zamówiona

Komentarz

• LUKI
                                    RS
                                    • 2005
                                    • 5776

Zamieszczone przez k.julian
                                    jakieś zwierzątka?
                                    chyba nie byłem na tej lekcji

Komentarz

• blackrs
                                      RS
                                      • 2008
                                      • 4826
                                      • Superb II combi (3T5)
                                      • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

dobra nie podniecajcie się cwaniaki poloniści , pisałem na kompie bez słownika a tymi swoimi gadkami dalej robicie śmietnik zamiast poszukać czy coś było czy nie to wklejacie to samo po raz 10
                                      Zamieszczone przez LUKI
                                      chyba nie byłem na tej lekcji
                                      na tej nie byłeś i na kilku innych na których ja byłem też nie będziesz :]
                                      BYŁA o1 rs
                                      BYŁA o2 1.6
                                      JEST S2 kombi Platinum 2.0 tdi 170 KM DSG

Komentarz

• Tomasz_WS
                                        Ambiente
                                        • 2008
                                        • 170

wracając do tematu to tour z dieslem byłby idealny a jeszcze gdyby wrócił tour sport ...

marzenia marzeniami ale 2011 nie ma co liczyc na diesla a szkoda. i na pewno bedzie to 2.0 tdi cr 110KM
                                        Focus II FL 1.6tdci

Komentarz

• arturv3
                                          Ambiente
                                          • 2006
                                          • 100

Według mnie Octa III może być brzydsza niż ta która jest produkowana obecnie.
                                          VW bardzo się denerwuje, że Skody sprzedają się tak dobrze i celowo"psuje" nowe modele, np nowy Superb (zawsze porównywany do Passata), ilość miejsca w środku-więcej niż VW, jakość - prawie VW, silniki te same, wyposażenie podobne, ale... No właśnie, większość ludzi kupuje samochód oczami a tutaj Superb nie ma się czym chwalić, poza tym zawieszenie jest gorsze niż VW a cena Skody nie jest już tak okazyjna jak kiedyś.
                                          W temacie Octavi III:
                                          Wyglądem musi się różnić od obecnej ale obawiam się "tworu" na kształt obecnego Superba.
                                          Poza tym Skoda ma taki drobny detal, który mnie wkurza - głośniki w drzwiach są umieszczone nie z przodu ale obok bioder kierowcy i pasażera. W efekcie głośniki grają "w dupę" (i to dosłownie) ponieważ są częściowo zasłonięte przez ludzi.
                                          I jeszcze taki drobiazg: skonfigurowałem sobie Octavię i Golfa i ten drugi ma lepsze wyposażenie w tej samej cenie (cennikowej) więc nie zachęca mnie to do zakupu Skody.
                                          Poza tym Skoda ma wizerunek samochodu flotowego i większość kierowców próbuje mnie wyprzedzać za wszelką cenę (a nie jeżdżę wolno :diabelski_usmiech )

Można by tak jeszcze długo wymieniać i czepiać się pierdół zarówno w Skodzie jak i VW. :lol:

Komentarz

• kurczak1985
                                            Rider
                                            • 2009
                                            • 300

Zamieszczone przez arturv3
                                            Poza tym Skoda ma wizerunek samochodu flotowego i większość kierowców próbuje mnie wyprzedzać za wszelką cenę (a nie jeżdżę wolno )
                                            A ja mam wrażenie wręcz odwrotne jak kierowcy widzą coś czarnego zbliżającego się w lusterku :P :szeroki_usmiech

Komentarz

• Adam204
                                              Rider
                                              • 2008
                                              • 454

Tomasz_WS, ale będzie 2.0 tdi tylko że nie na polskim rynku bo przewinął się artykuł że są takie silniki w Tour

Komentarz

• SKODAJACK
                                                Ambiente
                                                • 2010
                                                • 132

Kolego - czyżbyś narzekał na wygląd nowego SuperBa? O ile do sedana można się jeszcze przyczepić, to już kombi jest z wygladu klasa! Opatrzony Passat niech się schowa.
                                                A co do tego "duszenia" Skody to masz rację - co rusz przekonujemy się, że "coś" zabrali.
                                                Ale chyba nie tędy droga - może niech dołożą coś gratis do VW a nie zabierają nam :twisted:
                                                Pozdro

Komentarz

• crys7
                                                  Classic
                                                  • 2010
                                                  • 23

Witam kolegów, jeśli mogę wyrazić swoją opinię w tej kwestii to:
                                                  1, na polskim rynku nowy (stara II) tour raczej sukcesu nie osiągnie z tymi silnikami (bez diesla)
                                                  2, już kilka lat temu czytałem wypowiedź wysoko postawionego gościa z Vw iż Skoda powinna być alternatywą dla ...Fiata. Wniosek nasuwa się tylko jeden, wcześniej czy później skoda obniży loty. Co do Superb to przepraszam niektórych kolegów ale jedynka była ładniejsza (miała proporcje), kombi owszem ale nie uważacie iż tył jest niemalże identyczny z oktawią.
                                                  Pozdrawiam
                                                  crys7

Komentarz

Pracuję...